„Szent Flórián az árvizek és a tűzvész elleni védekezés védőszentje. Szent Flórián egy keresztény hitre tért római katona volt, akit i.sz. 304-ben, a mai Ausztria területén található Enns folyóba dobtak kővel a nyakában – ezért tisztelik az árvizek védőszentjeként. Szent Flóriánról azt tartják, hogy fiatal korában imádságára kialudtak a kisebb tüzek, így lett a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje. 1999-ben halála napját, május 4-ét kiáltották ki a Tűzoltók Világnapjának. Hazánkban a XVII. századtól imádkoznak hozzá, és számos szobrot állítottak neki.”
Tűzoltónapi ünnepséget a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Május 05. napján tartották meg.
A rendezvény elöljárója Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója volt. Az ünnepségen részt vettek az igazgatóság vezetői, berendelt személyi állománya, az együttműködő szervezetek meghívott vezetői, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek elnökei, képviselői.
Lipták Attila tűzoltó dandártábornok kihangsúlyozta, köszönet illeti nemcsak a beavatkozó hivatásos állományt, hanem azon kollégákat is, akik a tűzoltói szakterület működését biztosítják. A köszönő szavak megilletik a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes tűzoltó egyesületek- és mentőszervezetek állományát is – hangsúlyozta az igazgató.