A budapesti polgárőrök nem csak látták, túl is élték.

A Magyar Honvédség meghívta az erzsébetvárosi polgárőröket 2019. július 30-ára Tatárszentgyörgyre. Budapest történelmi viszontagságai miatt a mai napig mindenféle robbanótestek kerülnek elő a földből, ezeket a 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szállítja el. Most a polgárőrök betekintést nyerhettek abba, mi lesz a bombákkal elszállítás után.

– Megnézhettük a robbantás előtt a gödrökben előkészített bombákat, ezután a katonák beszéltek nekünk róluk. Elmondták, hol találták meg őket, milyen szerkezetűek, hogyan hatástalanították őket. Végül egymás után felrobbantak a bombák. Nagyjából két kilométerre álltunk, de az 1 tonnás amerikai bomba robbanását a talpunk alatt éreztük. Kis várakozás után visszavittek minket a robbantási helyszínre, ahol megnézhettük a pusztítást….brutális volt – mesélte Tonigold Nikoletta.

A robbanás helyszínén egy kilenc méter mély kráter, és repeszdarabok fogadták őket, ezeket el lehetett hozni emlékbe. A polgárőrök rendszeresen részt vesznek kiürítési és helyszínbiztosítási feladatokban, amikor Budapesten robbanószerkezetet találnak. Az esemény célja az volt, hogy a jelen lévők testközelből lássák ezeknek a szerkezeteknek a pusztítását.

Egészen biztos, hogy ezután más szemmel néznek az ilyen feladatokra!

A Honvédség videóját az alábbi linken találjátok:

https://youtu.be/5VrEDobWNBM

Forrás