Veszélyes a korszerű technika a Hajókon

Kidobja az érintőkijelzőket az amerikai haditengerészet írja az origo.hu

„Tíz tengerész halt meg az egyik rombolójának 2017-es balesete során.

Az Egyesült Államok haditengerészete bejelentette, hogy a belátható jövőben minden modern hajójának a hídjáról kihajítja az érintőkijelzős vezérlőképernyőket, helyette visszaáll a klasszikus gombokra és egyéb hardverekre. A döntés azután született, hogy 2017. augusztus 21-én a USS John S. McCain romboló Szingapúr partjainál összeütközött a libériai Alnic MC tankerrel, a súlyos incidensben 10 matróz halt meg.
USS John S. McCainForrás: USNI News

A baleset körülményeit részletesen rekonstruáló nyomozás következtetései szerint számos tényező közrejátszott a szerencsétlenségben, például a rombolót manőverezni próbáló személyzet tapasztalatlansága, kialvatlansága, elégtelen képzése.

Mindezek mellett az érintőkijelzős rendszer is problémának bizonyult,

a nem megfelelően kialakított kezelőfelülete összezavarta a kezelőket, akik ráadásul még a vezérlés munkaállomások közti küldözgetésével is súlyosbították a helyzetüket.

A haditengerészet az incidenst ismertető riport elkészülte után felmérést végzett a többi hasonló érintőkijelzős kezelőszervet használó hajójának a személyzete körében, és végül azt a döntést hozta, hogy jobb ötlet visszaállni a klasszikus vezérlőeszközökre.”

Forrás: Origo.hu
#KVP
#Katvedpolgaror

Forrás