Láttál már 1 tonnás bombát felrobbanni?…

A budapesti polgárőrök nem csak látták, túl is élték.

A Magyar Honvédség meghívta az erzsébetvárosi polgárőröket 2019. július 30-ára Tatárszentgyörgyre. Budapest történelmi viszontagságai miatt a mai napig mindenféle robbanótestek kerülnek elő a földből, ezeket a 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szállítja el. Most a polgárőrök betekintést nyerhettek abba, mi lesz a bombákkal elszállítás után.

– Megnézhettük a robbantás előtt a gödrökben előkészített bombákat, ezután a katonák beszéltek nekünk róluk. Elmondták, hol találták meg őket, milyen szerkezetűek, hogyan hatástalanították őket. Végül egymás után felrobbantak a bombák. Nagyjából két kilométerre álltunk, de az 1 tonnás amerikai bomba robbanását a talpunk alatt éreztük. Kis várakozás után visszavittek minket a robbantási helyszínre, ahol megnézhettük a pusztítást….brutális volt – mesélte Tonigold Nikoletta.

A robbanás helyszínén egy kilenc méter mély kráter, és repeszdarabok fogadták őket, ezeket el lehetett hozni emlékbe. A polgárőrök rendszeresen részt vesznek kiürítési és helyszínbiztosítási feladatokban, amikor Budapesten robbanószerkezetet találnak. Az esemény célja az volt, hogy a jelen lévők testközelből lássák ezeknek a szerkezeteknek a pusztítását.

Egészen biztos, hogy ezután más szemmel néznek az ilyen feladatokra!

A Honvédség videóját az alábbi linken találjátok:

https://youtu.be/5VrEDobWNBM





Forrás

július 29….

BPSZ tagszervezetei az Újpesti akcióban!

Angyalföld, Óbudát követően harmadik alkalommal fogtak össze
a budapesti polgárőrök, most Újpest volt a következő állomás.
Az összefogás célja a lomtalanítás során előforduló szabálysértések és bűncselekmények megelőzése.

Az akció során nem csak általános járőrszolgálat, de rendőrségi akció következtében szükségesé vált forgalom irányításba is segédkeztek a polgárőrök.

Az akcióba, Angyalföldi Polgárőr szervezet, Budavári Polgárőr Egyesület, Óbuda III. kerület Polgárőr Egyesület, Motorvéd, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület (KVP), Újbuda Polgárőr Egyesület, és az Újpest Polgárőr és ÖTE egyesülete vett részt.





Forrás

Július 28….

„Tisza-Távi Fesztívál / BOAT D’OPERA”
Tisza-tó Régiófelelős Kövér Gábor felkérésére a BPSZ – KVP a vízirendőrséggel együttműködve három hajó + egy Jet-Ski segítségével biztosította Tisza tavon a zavartalan rendezvény lebonyolítását. Kikötéskor segítették hajókból való ki és beszállást, „elfogta” és vissza szállította az elszabadult vízi járműveket, illetve gyakorlatban is kipróbálta a vízből mentést a KVP 4 tagja. Ezt követően a vízi útvonal zárási feladatokat is sikeresen végrehajtották.





Forrás

Július 27….

15-03 óráig. Általános járőr, Turisztikai Szolgálat, Ifjúságvédelmi akcióban vettek részt.
Angyalföldi polgárőrség és A Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület (KVP) közös szolgálattal kezdte a hosszú szolgálatot, majd ezt követően a X. Óhegyi Polgárőrség tagjaival közösen láttuk el a Turisztikai Szolgálatot és végezetül XIII. Kerületi Rendőrség, XIII. Kerületi Közterület felügyelet, Gyermekvédelmi szolgálat és polgárőrök vettek részt az Ifjúságvédelmi akcióban.
Ezen akció során nem csak a zivataros időjárás adott feladatot, de lakossági bejelentés alapján egy földön fekvő férfihoz érkeztünk és segítettünk, majd ezt követően egy nyitott suzuki gépkocsi tulajdonosát értesítettük ki – segítségünket megköszönték, és ezen segítségek mellet a szolgálat során vállalt feladatainkat is sikerült teljesíteni.





Forrás

1 2 3 7